Printervriendelijke versie

Soorten huidkanker

Melanomen en niet-melanomen
Grofweg wordt huidkanker onderverdeeld in zogenaamde melanomen (kwaadaardige moedervlekken) en niet-melanomen. In het filmpje onderaan deze pagina worden de verschillende soorten huidkanker besproken door een dermatoloog. Van de niet-melanomen zijn het basaalcelcarcinoom en het plaveiselcelcarcinoom de belangrijkste vormen. Deze twee soorten huidkanker ontstaan uit de cellen van de opperhuid zelf. Samen vormen zij ongeveer 90 procent van alle huidtumoren. In de overige 10 procent is er sprake van een melanoom. Deze vorm van huidkanker ontstaat uit de pigmentcellen in de opperhuid.


Melanoom


Actinische keratose
Naast het aantal patiënten met huidkanker, neemt ook het aantal mensen met een voorstadium van huidkanker toe. Dit voorstadium van plaveiselcelcarcinoom heet actinische keratose en is een zonlichtbeschadiging van de huid. Deze voorstadia van huidkanker worden ook wel premaligne afwijkingen genoemd.
Op deze site vind je uitgebreide informatie over de verschillende soorten huidkanker en het voorstadium van huidkanker.

actinische keratose

Film over soorten huidkanker
In het onderstaande filmpje worden de verschillende soorten huidkanker besproken? Klik op het grijze icoontje om het filmpje te bekijken.Klik op de link om direct naar de pagina's te gaan over het voorstadium van huidkanker of het type huidkanker waar jij meer over wilt weten.