Hoe herken je actinische keratose?

Actinische keratose komt vooral voor op de aan zonlicht blootgestelde delen van het lichaam, zoals het gezicht, de oren, de (kalende) schedel, het decolleté en de handruggen.

In het begin kun je de huidafwijking beter voelen (ruw, schilferend plekje) dan zien. Je huid kan aanvoelen als schuurpapier. Andere tekenen van langdurige blootstelling aan de zon zijn: vlekkerige verkleuringen en rimpels. Soms zijn er slechts een aantal plekjes te zien, maar vaak is een groot gebied van de huid aangedaan. De grootte van de actinische keratosen kan dan ook wisselen van enkele millimeters tot enkele centimeters.

Als je veel in de zon bent of gebruik maakt van de zonnebank, loop je een hoger risico op huidkanker. Kijk daarom je huid goed na op veranderende plekjes en neem zo nodig contact op met je huisarts.

Bescherming tegen optische bestraling in Arbobesluit

26 maart 2010

Om werknemers beter te beschermen tegen kunstmatige optische straling is het Arbeidsomstandighedenbesluit aangepast. Daarmee wordt uitvoering gegeven aan de Europese richtlijn over kunstmatige optische straling. Deze straling komt voor bij een veelheid van toepassingen in diverse categorieën bedrijven.

Huidkanker wordt niet tijdig ontdekt

26 maart 2010

AMSTERDAM - Dermatoloog Loek Habbema van Medisch Centrum 't Gooi in Bussum verwacht dat veel toekomstige huidkankerpatiënten te lang buiten het medisch circuit blijven, omdat de ziekte niet op tijd wordt ontdekt.