Hoe herken je actinische keratose?

Actinische keratose komt vooral voor op de aan zonlicht blootgestelde delen van het lichaam, zoals het gezicht, de oren, de (kalende) schedel, het decolleté en de handruggen.

In het begin kun je de huidafwijking beter voelen (ruw, schilferend plekje) dan zien. Je huid kan aanvoelen als schuurpapier. Andere tekenen van langdurige blootstelling aan de zon zijn: vlekkerige verkleuringen en rimpels. Soms zijn er slechts een aantal plekjes te zien, maar vaak is een groot gebied van de huid aangedaan. De grootte van de actinische keratosen kan dan ook wisselen van enkele millimeters tot enkele centimeters.

Als je veel in de zon bent of gebruik maakt van de zonnebank, loop je een hoger risico op huidkanker. Kijk daarom je huid goed na op veranderende plekjes en neem zo nodig contact op met je huisarts.

Wereldkankerdag 4 februari: huidkanker komt steeds vaker voor

4 februari 2020

Het aantal mensen dat huidkanker krijgt is het afgelopen jaar weer gestegen. Dat blijkt uit de nieuwe cijfers van de Nederlandse Kankerregistratie van het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) die deze week bekend zijn geworden.

Aantal diagnoses huidkanker stijgt

07 februari 2020

Huidkanker is de meest voorkomende kankersoort in Nederland. In 2019 kregen bijna 73.000 mensen die diagnose. Daarmee stijgt huidkanker het hardst van alle kankersoorten.