Hoe wordt een melanoom behandeld?

Wanneer de dermatoloog een melanoom vermoedt zal hij de verdachte plek operatief verwijderen. Het verwijderde stukje huid wordt door de patholoog onderzocht. Als het om een melanoom blijkt te gaan, dan zal de patholoog de dikte van het melanoom meten (‘Breslow-dikte') en volgt een lymfeklieronderzoek. Melanomen zaaien zich namelijk vaak uit in de lymfeklieren. Eventuele verdachte klieren zullen worden verwijderd.

In de meeste gevallen is verdere behandeling niet nodig. Maar als er uitzaaiingen zijn, kan bestraling of chemotherapie nodig zijn. Nadat de behandeling is uitgevoerd blijft de patiënt gedurende langere tijd onder controle. Deze controle bestaat uit inspectie van het litteken en controleren van de lymfeklieren. Tevens wordt de gehele huid nagekeken op nieuwe onrustige moedervlekken.

De patiënt zal de rest van zijn leven extra alert moeten zijn op veranderende moedervlekken; als je eenmaal een melanoom hebt gehad, loop je extra risico opnieuw een melanoom te ontwikkelen.

Loop jij 22 september 2018 ook mee in de No Sun Run?

Op zaterdagavond 22 september 2018 tijdens de Damloop by night, organiseert het Huidfonds de No Sun Run. Tijdens dit onvergetelijke hardloopevent wordt er geld ingezameld voor het project ‘Betere UV-bescherming bij kinderen om huidkanker te voorkomen’.