Hoe ontstaat actinische keratose

Actinische keratosen ontstaan door te veel UV-straling, via de zon of zonnebank. De huidcellen beschadigen hierdoor, waardoor deze niet meer normaal delen en groeien.

Actinische keratosen onstaan door zonschade. Daarbij wordt zowel de zichtbare huid als de onderliggende niet zichtbare huid beschadigd. Bij de behandeling is het daarom van belang dat zowel de zichtbare plekjes als niet zichtbare plekjes worden meegenomen omdat het hele gebied, zoals de hele schedel of het hele gezicht, door de zon beschadigd is. Actinische keratose is een voorstadium van plaveiselcelcarcinoom, een kwaadaardige vorm van huidkanker die snel groeit en kan uitzaaien. Het risico dat een actinische keratose zich ontwikkelt tot een plaveiselcelcarcinoom wordt groter als er veel actinische keratosen zijn en er plekken zijn groter dan één cm, dik en rood, bloedend, pijnlijk of als het oppervlak een wondje gaat vertonen.

Het is daarom belangrijk tijdig de actinische keratose plekjes te behandelen om zo het risico op plaveiselcelcarcinoom te verkleinen.

Alles weten over de behandeling van actinische keratose? Lees hier meer over de behandeling van actinische keratose.

Meer Nederlanders met kanker, vooral huidkanker neemt toe

5 februari 2019

Vorig jaar hebben 116.000 Nederlanders de diagnose kanker gekregen. Vooral het aantal patiënten met huidkanker is de laatste jaren gestegen, zegt het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL).

Huidkanker bij jonge mannen: Zon en genen belangrijkste veroorzakers

13 februari 2019

In een recent onderzoek is naar voren gekomen dat de meest voorkomende vorm van huidkanker, het basaalcelcarcinoom (afgekort als BCC) bij mannen onder de 40 jaar waarschijnlijk wordt veroorzaakt door een combinatie van zonblootstelling en genetische aanleg.