Hoe herken je plaveiselcelcarcinoom?

Wat zijn de verschijnselen?

Huidkanker vorm op lip genaamd plaveiselcelcarcinoom

Het plaveiselcelcarcinoom ziet er aanvankelijk uit als een huidkleurig of lichtrood bultje, vaak met een ruw aanvoelend oppervlak. Het bultje wordt in de loop der tijd langzaam groter en kan uitgroeien tot een grote tumor. Soms veroorzaakt de tumor pijnklachten.
Een plaveiselcelcarcinoom kan er ook uitzien als een wondje, dat geleidelijk groter wordt. Het is niet altijd gemakkelijk een plaveiselcelcarcinoom in een vroeg stadium te herkennen. Dat geldt ook voor artsen met veel ervaring op dit gebied. Het plaveiselcelcarcinoom kan overal op het lichaam voorkomen. Er bestaat echter een voorkeur voor de schedel, de oren, het gezicht, de lippen, de onderarmen, de handruggen en de benen.

Het oppervlakkige (intra-epidermale) plaveiselcelcarcinoom (ziekte van Bowen) ziet eruit als een rood, schilferend plekje dat enigszins ruw aanvoelt. Het plekje kan zeer langzaam groter worden en veroorzaakt geen klachten.

Een plaveiselcelcarcinoom ziet er vaak anders uit dan een basaalcelcarcinoom. De karakteristieke parelachtige glans en de bloedvaatjes van het basaalcelcarcinoom ontbreken.

Wil je weten hoe je plaveiselcelcarcinoom kunt behandelen, lees dat op Behandelen plaveiselcelcarcinoom.

Huidkanker vorm op wang genaamd plaveiselcelcarcinoom

Huidkanker bij jonge mannen: Zon en genen belangrijkste veroorzakers

13 februari 2019

In een recent onderzoek is naar voren gekomen dat de meest voorkomende vorm van huidkanker, het basaalcelcarcinoom (afgekort als BCC) bij mannen onder de 40 jaar waarschijnlijk wordt veroorzaakt door een combinatie van zonblootstelling en genetische aanleg.

Aantal diagnoses huidkanker stijgt

07 februari 2020

Huidkanker is de meest voorkomende kankersoort in Nederland. In 2019 kregen bijna 73.000 mensen die diagnose. Daarmee stijgt huidkanker het hardst van alle kankersoorten.