Hoe herken je plaveiselcelcarcinoom?


Wat zijn de verschijnselen?

Het plaveiselcelcarcinoom ziet er aanvankelijk uit als een huidkleurig of lichtrood bultje, vaak met een ruw aanvoelend oppervlak. Het bultje wordt in de loop der tijd langzaam groter en kan uitgroeien tot een grote tumor. Soms veroorzaakt de tumor pijnklachten.
Een plaveiselcelcarcinoom kan er ook uitzien als een wondje, dat geleidelijk groter wordt. Het is niet altijd gemakkelijk een plaveiselcelcarcinoom in een vroeg stadium te herkennen. Dat geldt ook voor artsen met veel ervaring op dit gebied. Het plaveiselcelcarcinoom kan overal op het lichaam voorkomen. Er bestaat echter een voorkeur voor de schedel, de oren, het gezicht, de lippen, de onderarmen, de handruggen en de benen.

Het oppervlakkige (intra-epidermale) plaveiselcelcarcinoom (ziekte van Bowen) ziet eruit als een rood, schilferend plekje dat enigszins ruw aanvoelt. Het plekje kan zeer langzaam groter worden en veroorzaakt geen klachten.

Een plaveiselcelcarcinoom ziet er vaak anders uit dan een basaalcelcarcinoom. De karakteristieke parelachtige glans en de bloedvaatjes van het basaalcelcarcinoom ontbreken.

Wil je weten hoe je plaveiselcelcarcinoom kunt behandelen klik dan op Behandelen plaveiselcelcarcinoom.

Huidkanker bij jonge mannen: Zon en genen belangrijkste veroorzakers

13 februari 2019

In een recent onderzoek is naar voren gekomen dat de meest voorkomende vorm van huidkanker, het basaalcelcarcinoom (afgekort als BCC) bij mannen onder de 40 jaar waarschijnlijk wordt veroorzaakt door een combinatie van zonblootstelling en genetische aanleg.

Opmars van het melanoom van onbekende oorsprong

24 oktober 2018

Bij het vergevorderd “stadium IV-melanoom” is er sprake van uitzaaiing. We spreken van melanoom van onbekende oorsprong als we een lymfeklier vol met melanoomcellen vinden (bijv. in de hals, oksel of lis) terwijl nergens op de huid een melanoom te bekennen is.