Hoe ontstaat basaalcelcarcinoom?

Het basaalcelcarcinoom ontstaat door overmatige blootstelling aan UV-straling, Hierdoor wordt het DNA in de huidcellen aangetast waardoor de cellen verkeerd gaan delen en groeien. Het basaalcelcarcinoom kan overal ontstaan, maar komt het meest voor in het gezicht en op het (kale) hoofd. Het begint meestal met een glad, glazig knobbeltje met een parelmoerachtige glans, dat heel langzaam groeit. Soms zijn daarin bloedvaatjes te zien.

Op den duur kan in het midden een zweertje ontstaan en daaromheen een rand met een parelachtige glans. Dit zweertje is soms vochtig en heeft een korstje dat gemakkelijk open gaat. Op de romp ziet het er meestal uit als een 'eczeemplekje'. Dit soort plekjes reageren echter niet op een crème of zalf tegen eczeem, groeien langzaam door en geven weinig klachten.

Wil je weten hoe je basaalcelcarcinoom kunt behandelen klik dan op Behandelen basaalcelcarcinoom.

Huidkanker bij jonge mannen: Zon en genen belangrijkste veroorzakers

13 februari 2019

In een recent onderzoek is naar voren gekomen dat de meest voorkomende vorm van huidkanker, het basaalcelcarcinoom (afgekort als BCC) bij mannen onder de 40 jaar waarschijnlijk wordt veroorzaakt door een combinatie van zonblootstelling en genetische aanleg.