Wat is het verloop van de ziekte?

Een van de eerste dingen die iemand wil weten die met de diagnose 'melanoom' wordt geconfronteerd is: wat zijn mijn overlevingskansen? Voorspellingen zijn moeilijk. Elk geval van melanoom is verschillend en er kunnen vele factoren zijn die de prognose beïnvloeden.

Het moment van diagnose speelt bijvoorbeeld een belangrijke rol. Wanneer een melanocyt (pigmentcel) zich nog maar net is gaan ontwikkelen tot een melanoom, is de kans op uitzaaiingen klein. Ook de dikte van de tumor beinvloedt de overlevingskans. De kans op uitzaaiingen neemt toe wanneer het melanoom dikker is. Een derde factor die van invloed is, is de aanwezigheid van lymfklieruitzaaiingen.

Het is nooit met zekerheid te zeggen dat een melanoom niet uitgezaaid is op het moment dat het melanoom door de arts wordt verwijderd. Je moet altijd blijven opletten op het ontstaan van melanomen op andere plaatsen. Je blijft 5 of 10 jaar (dit is afhankelijk van de dikte van het melanoom) onder controle van je huidarts.

Huidkanker bij jonge mannen: Zon en genen belangrijkste veroorzakers

13 februari 2019

In een recent onderzoek is naar voren gekomen dat de meest voorkomende vorm van huidkanker, het basaalcelcarcinoom (afgekort als BCC) bij mannen onder de 40 jaar waarschijnlijk wordt veroorzaakt door een combinatie van zonblootstelling en genetische aanleg.