Huidkanker bij jonge mannen: Zon en genen belangrijkste veroorzakers

In een recent onderzoek is naar voren gekomen dat de meest voorkomende vorm van huidkanker, het basaalcelcarcinoom (afgekort als BCC) bij mannen onder de 40 jaar waarschijnlijk wordt veroorzaakt door een combinatie van zonblootstelling en genetische aanleg.

Het BCC is de meest voorkomende vorm van huidkanker en komt vooral voor bij oudere mensen. Echter wordt het BCC tegenwoordig steeds vaker bij jongere mensen vastgesteld. Amerikaanse onderzoekers wilden de risicofactoren voor BCC bij mannen onder de 40 jaar beter in kaart brengen.

De onderzoekers namen interviews af bij 50 mannelijke patiënten met een bewezen BCC, die op het moment van de diagnose jonger dan 40 jaar oud waren. Ter controle werden er 27 gezonde personen uit dezelfde leeftijdscategorie geïnterviewd.

Uit de resultaten blijkt dat de patiënten met BCC gedurende langere tijd een buitenberoep hadden gehad vergeleken met de controlepersonen, namelijk 43,2 maanden ten opzichte van 15,6 maanden. Daarnaast hadden de patiënten met BCC vaker een familielid met huidkanker (66% ten opzichte van 44%). Dit betekent dat genetische aanleg een rol speelt. Ten slotte werd gezien dat patiënten met meerdere BCC’s meer zonblootstelling in hun verleden hebben gehad vergeleken met de patiënten met één enkel BCC.

De onderzoekers concludeerden dat zonblootstelling bij patiënten met een genetische aanleg voor het krijgen van huidkanker het meest waarschijnlijke mechanisme is in het ontstaan van BCC’s bij jonge mannen.


Bronnen

1: Nemer KM, Bauman TM, Boyd AS. Risk Factors for Basal Cell Carcinoma in Men Younger Than 40 Years: A Case-Control Study. Dermatol Surg. 2018 Nov;44(11):1373-1378.

2: www.huidarts.com