Welke soorten melanomen zijn er?

Er zijn verschillende soorten melanomen:


Nodulair melanoom

Bij dit type melanoom is er al in een relatief vroeg stadium sprake van een tumor-achtige ophoping van melanoomcellen. Aan de oppervlakte is dit vaak te zien als een donkergrijs of donkerblauw ‘bobbeltje' in de moedervlek. Ongeveer 12% van alle melanomen zijn van dit type.

Oppervlakkig spreidend melanoom (superficieel spreidend melanoom)

De meeste melanomen vallen in deze categorie. Deze melanomen hebben vaak een relatief groot oppervlak, maar groeien meestal niet diep in de huid. Ongeveer 70% van alle melanomen zijn van dit type en komen vooral voor rond het 50e levensjaar. De lokatie bij mannen is vooral op de rug en bij vrouwen op de benen.

Acrolentigineus melanoom

Dit type melanoom is in Nederland zeldzaam en komt voor op de handpalm, voetzolen en op de uiteinden van de vinger. 5% van alle melanomen zijn van dit type.

Melanoom van de slijmvliezen

Zeldzaam is het melanoom aan het mondslijmvlies, de binnenzijde van de oogleden en de vagina.

Oogmelanoom

Melanomen kunnen behalve in de huid en slijmvliezen ook in het oog voorkomen.

Ongepigmenteerd melanoom (amelanotisch melanoom)

Dit is een ongekleurde variant van het gewone melanoom. Het is een berucht type, omdat het niet lijkt op een melanoom en daarom vaak laat ontdekt wordt.

Aantal diagnoses huidkanker stijgt

07 februari 2020

Huidkanker is de meest voorkomende kankersoort in Nederland. In 2019 kregen bijna 73.000 mensen die diagnose. Daarmee stijgt huidkanker het hardst van alle kankersoorten.

Plastablet kan huidkanker bevorderen

19 november 2018

Mensen die langdurig hydrochloorthiazide (HCT) gebruiken, een plastablet die de bloeddruk verlaagt, hebben meer kans op twee vormen van huidkanker: basaalcelcarcinoom en plaveiselcelcarcinoom. Dat meldt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op basis van Deens onderzoek. Beide vormen van huidkanker zijn overigens goed te behandelen.