Alle nieuwsberichten

Wereldkankerdag 4 februari: huidkanker komt steeds vaker voor

Het aantal mensen dat huidkanker krijgt is het afgelopen jaar weer gestegen. Dat blijkt uit de nieuwe cijfers van de Nederlandse Kankerregistratie van het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) die deze week bekend zijn geworden. Huidkanker blijft de meest voorkomende kankersoort in Nederland. Bij het ontstaan van huidkanker speelt overmatige blootstelling (met name op jonge leeftijd) aan uv-straling afkomstig van de zon en/of zonnebank een belangrijke rol.
Lees verder >

  Zó kun je controleren of je moedervlek kwaadaardig is

  Ook jij hebt vast wel ergens op je lijf een moedervlek. Misschien al sinds je geboorte, maar een moedervlek kun je ook later nog krijgen. Meestal zijn ze niet schadelijk, maar het is wel verstandig om je moedervlekken regelmatig te controleren. Want ze kunnen veranderen in een melanoom, een vorm van huidkanker.
  Lees verder >

   Overlevingskansen bij ernstige huidkanker sterk verbeterd

   Patiënten in Nederland met ernstige huidkanker hebben hun overlevingskansen de afgelopen jaren aanmerkelijk zien verbeteren dankzij de introductie van nieuwe medicijnen. Dat blijkt uit cijfers die vandaag worden gepresenteerd op een congres in Amsterdam. Nieuwe patiënten hebben momenteel meer dan 40 procent kans om te overleven. Tien jaar geleden kwam de diagnose uitgezaaid melanoom bijna altijd neer op een doodvonnis; vrijwel alle patiënten overleden binnen twaalf maanden.
   Lees verder >

    Plastablet kan huidkanker bevorderen

    Mensen die langdurig hydrochloorthiazide (HCT) gebruiken, een plastablet die de bloeddruk verlaagt, hebben meer kans op twee vormen van huidkanker: basaalcelcarcinoom en plaveiselcelcarcinoom. Dat meldt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op basis van Deens onderzoek. Beide vormen van huidkanker zijn overigens goed te behandelen.
    Lees verder >

     Opmars van het melanoom van onbekende oorsprong

     Bij het vergevorderd “stadium IV-melanoom” is er sprake van uitzaaiing. We spreken van melanoom van onbekende oorsprong als we een lymfeklier vol met melanoomcellen vinden (bijv. in de hals, oksel of lis) terwijl nergens op de huid een melanoom te bekennen is. 
     Lees verder >

      Bescherming tegen optische bestraling in Arbobesluit

      Om werknemers beter te beschermen tegen kunstmatige optische straling is het Arbeidsomstandighedenbesluit aangepast. Daarmee wordt uitvoering gegeven aan de Europese richtlijn over kunstmatige optische straling. Deze straling komt voor bij een veelheid van toepassingen in diverse categorieën bedrijven.

      Lees verder >

       Huidkanker wordt niet tijdig ontdekt

       AMSTERDAM - Dermatoloog Loek Habbema van Medisch Centrum 't Gooi in Bussum verwacht dat veel toekomstige huidkankerpatiënten te lang buiten het medisch circuit blijven, omdat de ziekte niet op tijd wordt ontdekt.

       Lees verder >