Huidkanker wordt niet tijdig ontdekt

AMSTERDAM - Dermatoloog Loek Habbema van Medisch Centrum 't Gooi in Bussum verwacht dat veel toekomstige huidkankerpatiënten te lang buiten het medisch circuit blijven, omdat de ziekte niet op tijd wordt ontdekt.

Habbema, die binnen zijn bedrijf veel cliënten met huidkanker behandelt, doelt op mensen die regelmatig naar een schoonheidsspecialist of laserinstituut gaan voor een cosmetische behandeling. "Daar wordt al snel een laserapparaat ingezet voor de behandeling van vreemde plekjes op de huid. Het gevaar bestaat echter dat het huidkanker is. Want met alle respect: schoonheidsspecialisten zijn niet opgeleid om huidkanker te constateren."

Oudere mensen

Het gevaar is volgens hem vooral groot bij oudere mensen die vanwege hun verouderde huid toch al meer kans op huidkanker hebben. De angst bij Habbema komt voort uit de te verwachten golf aan huidkankergevallen de komende jaren. Berekeningen van het Erasmus MC laten zien dat over tien jaar een op de vier Nederlanders te maken heeft met huidkanker. Dermatoloog Ellen de Haas van de Erasmus MC in Rotterdam en werkzaam voor de Velthuis Kliniek in Rotterdam denkt zelfs dat huidkanker epidemische vormen aanneemt.

Te weinig dermatologen

Om het probleem te tackelen vindt Habbema dat schoonheidsspecialisten en enkele huidtherapeuten eigenlijk onder supervisie van een dermatoloog moeten komen. Die hoeft de huid van de patiënt alleen maar te beoordelen. "Probleem is alleen dat we veel te weinig dermatologen in Nederland hebben. Die hebben geen tijd om dit probleem af te dekken. Er moeten er veel meer worden opgeleid", vindt Habbema, ook verbonden aan het Erasmus MC.
Dermatoloog Gertruud Krekels, hoofd van het huidkankerbehandelcentrum in het Catharina Ziekenhuis Eindhoven, kan zich wel vinden in de zorg van Habbema. "Schoonheidsspecialisten herkennen huidkanker niet. Er zijn huidtherapeuten die huidkanker wel ontdekken en dan ook doorverwijzen", aldus Krekels, ook woordvoerder namens de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie (NVDV).

Nieuwe initiatieven In het kankercentrum worden samen met de Technische Universiteit Eindhoven allerlei initiatieven genomen om in de toekomst meer mensen met de ziekte te kunnen behandelen. Krekels: "Een van de oplossingen is de one-stop-shop: op één dag diagnose stellen en direct behandelen. Op die manier zijn we op allerlei manieren bezig om behandelprocessen zo in te richten dat we de toekomstige tsunami aan huidkankergevallen kunnen opvangen."


Bron: Telegraaf.nl