Risico op plaveiselcelcarcinoom?

Plaveiselcelcarcinoom van de huid komt vooral voor bij mensen met een licht huidtype. De tumor wordt ook twee keer vaker bij mannen dan bij vrouwen gezien. In Nederland ontwikkelt ongeveer 3 op de 10.000 mensen per jaar een plaveiselcelcarcinoom.

Meerdere factoren beïnvloeden het ontstaan van een plaveiselcelcarcinoom:

  • Erfelijkheid, als het veel voorkomt binnen de eigen familie is de kans groter om het zelf ook te krijgen.
  • Mensen met een licht huidtype die gemakkelijk verbranden in de zon, hebben een grotere kans op het ontwikkelen van een plaveiselcelcarcinoom.
  • Blootstelling aan de zon
    Hoe meer blootstelling aan de zon, hoe groter de kans op ontwikkeling van plaveiselcelcarcinoom.
  • Verlaagde immuniteit (afweer). Een belangrijke risicogroep zijn mensen die een orgaantransplantatie hebben ondergaan en om die reden medicijnen slikken om orgaanafstoting te voorkomen.

Opmars van het melanoom van onbekende oorsprong

24 oktober 2018

Bij het vergevorderd “stadium IV-melanoom” is er sprake van uitzaaiing. We spreken van melanoom van onbekende oorsprong als we een lymfeklier vol met melanoomcellen vinden (bijv. in de hals, oksel of lis) terwijl nergens op de huid een melanoom te bekennen is.

RIVM: meer aandacht voor toename schadelijke UV-straling

17 augustus 2018

Er moet meer aandacht komen voor de toename van schadelijke UV-straling door de zon, stelt het RIVM. Volgens het instituut was er vorige maand meer straling dan ooit tevoren en krijgen we meer van dit soort zomers.