Soorten huidkanker

Melanomen en niet-melanomen

Grofweg wordt huidkanker onderverdeeld in zogenaamde melanomen (kwaadaardige moedervlekken) en niet-melanomen. Van de niet-melanomen zijn het basaalcelcarcinoom en het plaveiselcelcarcinoom de belangrijkste vormen. Deze twee soorten huidkanker ontstaan uit de cellen van de opperhuid zelf. Samen vormen zij ongeveer 90 procent van alle huidtumoren. In de overige 10 procent is er sprake van een melanoom. Deze vorm van huidkanker ontstaat uit de pigmentcellen in de opperhuid.

Actinische keratose

Naast het aantal patiënten met huidkanker, neemt ook het aantal mensen met een voorstadium van huidkanker toe. Dit voorstadium van plaveiselcelcarcinoom heet actinische keratose en wordt ook wel zonschade genoemd.
Op deze site vind je uitgebreide informatie over de verschillende soorten huidkanker en het voorstadium van huidkanker.

Klik hieronder op de link om direct naar de pagina's te gaan over het type huidkanker waar jij meer over wilt weten.

Wereldkankerdag 4 februari: huidkanker komt steeds vaker voor

4 februari 2020

Het aantal mensen dat huidkanker krijgt is het afgelopen jaar weer gestegen. Dat blijkt uit de nieuwe cijfers van de Nederlandse Kankerregistratie van het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) die deze week bekend zijn geworden.

Meer Nederlanders met kanker, vooral huidkanker neemt toe

5 februari 2019

Vorig jaar hebben 116.000 Nederlanders de diagnose kanker gekregen. Vooral het aantal patiënten met huidkanker is de laatste jaren gestegen, zegt het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL).