Risico op basaalcelcarcinoom

Na veelvuldige blootstelling aan UV-licht (zon, maar ook zonnebank) lopen mensen met een licht huidtype (huidtype 1 of 2) het grootste risico om basaalcelcarcinomen te ontwikkelen. Ook verbranden van de huid op jonge leeftijd kan een rol spelen.
Huidtypes 1 en 2 zijn mensen met een lichte huid en blond/rood haar. Deze personen zullen niet snel bruin worden en snel verbranden.


UV-straling

Vroeger werden basaalcelcarcinomen vooral gezien bij ouderen en dan vooral bij mensen met een buitenberoep (bijvoorbeeld boeren, wegwerkers). Tegenwoordig worden basaalcelcarcinomen steeds vaker bij jongere mensen gezien, al vanaf het 30e levensjaar.
Dit komt door het veranderde zongedrag van de afgelopen jaren. Vakanties naar de zon, zonnebankgebruik en hobby's in de buitenlucht zorgen voor een overmatige blootstelling aan UV-straling.

Basaalcelcarcinoom wordt ook gezien bij mensen met het basaalcelnaevus syndroom. Dit is een zeer zeldzame aangeboren aandoening waarbij mensen al op jonge leeftijd basaalcelcarcinomen ontwikkelen. Wanneer jonge mensen meerdere basaalcelcarcinomen ontwikkelen zal altijd onderzoek naar deze aandoening worden gedaan. Dit omvat doorgaans nauwkeurige inspectie van de huid en röntgenfoto's van de kaken.

Aantal diagnoses huidkanker stijgt

07 februari 2020

Huidkanker is de meest voorkomende kankersoort in Nederland. In 2019 kregen bijna 73.000 mensen die diagnose. Daarmee stijgt huidkanker het hardst van alle kankersoorten.