Voorkómen van een melanoom

Bij het ontstaan van de meeste melanomen speelt de zon een belangrijke rol. Herhaaldelijke zonverbrandingen verhogen de kans op het krijgen van een melanoom op latere leeftijd. Bescherm je huid, en vooral de huid van kinderen, daarom goed tegen zonnebrand.

Het melanoom is een bijzondere vorm van kanker omdat het in een vroeg stadium door de patiënt zelf kan worden opgemerkt. Ongeveer 30 procent van de melanomen ontstaat in een bestaande moedervlek. Daarom is het erg belangrijk om veranderingen in moedervlekken te controleren. Wees bijvoorbeeld alert als je moedervlek van vorm of van kleur is veranderd. Jeuk aan de moedervlek, pijn of bloeden van de moedervlek kunnen ook alarmsignalen zijn. Wanneer een moedervlek ‘onrustig' wordt is het belangrijk dat je naar je huisarts gaat.

Consumentenbond test verschillende zonnebrandmiddelen

20 juli 2018

Voor de zomer van 2018 heeft de consumentenbond 15 zonnebrandsprays met beschermingsfactor SPF 30 getest. Van de 15 geteste zonnebrandsprays, scoren er 3 middelen een dikke onvoldoende, omdat ze een veel lagere bescherming bieden dan ze claimen.