Hoe wordt actinische keratose behandeld?

Omdat actinische keratose een voorstadium is van huidkanker moet het behandeld worden. Er bestaan verschillende behandelingen voor actinische keratose. Het doel van de behandelingen is het vernietigen van de beschadigde cellen, zodat de huid zich weer volledig kan herstellen wat betreft uiterlijk en functie.

Voor welke therapie wordt gekozen, hangt onder meer af van:

  • het aantal afwijkingen
  • de plaats van de afwijkingen
  • hoe lang je de afwijkingen al hebt
  • de ernst van de afwijkingen
  • je eigen voorkeur van behandeling
  • het gebruik van geneesmiddelen.

Actinische keratose is een chronische aandoening. Door de overmatige zonblootstelling is vaak een veel groter deel van de huid door de zon beschadigd dan alleen maar de zichtbare plekjes actinische keratose; daaromheen zijn meestal ook cellen beschadigd. Daarom kan het voorkomen, dat er na een succesvolle behandeling van actinische keratose, toch na verloop van tijd weer een nieuw plekje ontstaat. Het is belangrijk dat je ook na de behandeling goed je eigen huid blijft controleren en bij twijfel naar de huisarts gaat.

Behandelmethoden actinische keratosen
Er bestaan verschillende behandelingen voor actnische keratose. Het doel van de behandelingen is het vernietigen van de beschadigde cellen, zodat de huid zich volledig kan herstellen. Klik op een link en je krijgt uitgebreide informatie over de behandelmethode.

Smeren

Bevriezen

Chirurgisch

Overige

Aantal diagnoses huidkanker stijgt

07 februari 2020

Huidkanker is de meest voorkomende kankersoort in Nederland. In 2019 kregen bijna 73.000 mensen die diagnose. Daarmee stijgt huidkanker het hardst van alle kankersoorten.

Zorgverlening bij actinische keratose kan efficiënter in eerste- én tweedelijn

29 januari 2019

De risicostratificatie in de eerstelijn en naleving van richtlijnen in zowel de eerste- als tweedelijn bij actinische keratose, een voorstadium van plaveiselcelcarcinoom, kan efficiënter. Dat stellen Eline Noels (Erasmus MC, IKNL) en collega’s in de British Journal of Dermatology.