Dermatoloog Mark Faverey blikt terug op Huidkankerdag 2018

Afgelopen zaterdag 2 juni was het de Nationale Huidkankerdag. Mark Faverey – als dermatoloog verbonden aan de MC Groep – was net als vorig jaar aanwezig om zijn expertise te delen met de bezoekers en blikt terug.

Kunt u vertellen hoe het op de Huidkankerdag was?

“De dag is goed verlopen. Mijn collega Dr. Buijsrogge was aanwezig in Emmeloord en ikzelf heb mensen in Lelystad gezien. De opkomst was op beide plekken goed, alhoewel in Lelystad een paar mensen niet kwamen opdagen. Toch hebben we veel mensen kunnen zien, en ook uitingen van zonschade geconstateerd; een aantal mensen hebben we geadviseerd naar de huisarts te gaan met het verzoek zich door te laten verwijzen naar de dermatoloog.”

Welke vraag heeft u het meest van bezoekers voorbij horen komen?

“Dat verschilde erg. Sommige bezoekers hadden specifieke plekjes waarvan ze graag wilden dat ik ernaar keek. Andere mensen zochten juist algemene adviezen; waar moet je op letten als je de zon ingaat? Wat is goede zonnebrandcrème? Dat laatste onderwerp was recent  veel in het nieuws; bepaalde zonnebrandcrèmes zouden toch niet zo goed beschermen als de factor op de verpakking aangeeft. Dat verbaast mij niets. Anderhalf jaar geleden was er een Amerikaanse studie die de top 65 meest verkochte zonnebrandproducten van Amazon onder de loep nam. Daar kwam uit dat 29 procent van de zonnebrandproducten niet voldeed aan de richtlijnen die Amerikaanse dermatologen adviseren en dat 10 procent niet voldeed aan de SPF (Sun Protection Factor). Wees dus altijd kritisch op (zonnebrand)producten.”

“Als je nogal behaard bent kun je beter voor een meer vloeibare crème gaan.”

Was dat ook de kernboodschap van de Huidkankerdag; wees kritisch op welke zonnebrandcrème je gebruikt?

“Het was een onderdeel daarvan. De belangrijkste boodschap is dat je verstandig met de zon omgaat. Als je merkt dat je een beetje rood wordt, aardig kleurt of dat de huid gevoelig is, dien je te beseffen dat dit al een eerste vorm van zonneverbranding is. Ik heb verder meegegeven dat je niet op de heetste momenten in de zon gaat en dat je jezelf vaak en dik genoeg insmeert met zonnebrandcrème. Als dat niet helpt kan je zoeken naar voor jou betere crèmes; als je bijvoorbeeld nogal behaard bent is het lastig om stuggere crèmes te gebruiken. Je kan dan beter voor een meer vloeibare crème kiezen.”

Bent u volgend jaar ook weer van de partij?

“Zeker. Ik denk dat het goed is dat we een landelijke Huidkankerdag hebben waar alle ziekenhuizen vertegenwoordigd zijn; dat geeft veel meer impact dan wanneer we dat alle afzonderlijk zouden aanpakken. Daarnaast is het evenement laagdrempelig, op een zaterdag en kost maar een paar uurtjes. Als we meerdere mensen kunnen inlichten over de gevaren van teveel zon, zouden we daar veel winst bij kunnen behalen.”

De Nationale Huidkankerdag werd mede mogelijk gemaakt door Mylan.