Melanoom

Melanoom is de vorm van huidkanker die zich uit als een kwaadaardige tumor, een zwart gezwel. In vergelijking met andere soorten huidkanker is het melanoom een agressief groeiende tumor die de neiging heeft relatief snel uit te zaaien. Het is de meest levensbedreigende vorm van huidkanker. Per jaar wordt in Nederland circa 7000 keer een melanoom vastgesteld. Jaarlijks overlijden ongeveer 800 mensen aan deze vorm van huidkanker.

Wat is een melanoom?

Het melanoom is een kwaadaardige moedervlek die soms uit het niets kan ontstaan, maar vaak voortkomt uit een al langer bestaande gewone moedervlek. Melanomen kunnen op alle plaatsen van het lichaam voorkomen.

Hoe ontstaat een melanoom?

Overal in de huid zitten melanocyten: pigmentcellen. Soms liggen de melanocyten dicht bij elkaar in de huid en vormen ze samen een donkere pigmentvlek die we beter kennen als moedervlek.

Risico op een melanoom

De belangrijkste risicofactoren voor het krijgen van een melanoom zijn:

Lekker bakken in de zon? De prijs betaal je na je vijftigste

1 juli 2019

Bij tropische temperaturen als vandaag hebben we allerlei smoesjes om niet te hoeven smeren: ‘mijn velletje is wel wat gewend’ of ‘ach, dat is morgen bruin’. De prijs betaal je na je vijftigste, waarschuwt Maud Jansen, dermatoloog aan het Maastricht Universitair Medisch Centrum.

Overlevingskansen bij ernstige huidkanker sterk verbeterd

28 juni 2019

Patiënten in Nederland met ernstige huidkanker hebben hun overlevingskansen de afgelopen jaren aanmerkelijk zien verbeteren dankzij de introductie van nieuwe medicijnen. Dat blijkt uit cijfers die vandaag worden gepresenteerd op een congres in Amsterdam. Nieuwe patiënten hebben momenteel meer dan 40 procent kans om te overleven. Tien jaar geleden kwam de diagnose uitgezaaid melanoom bijna altijd neer op een doodvonnis; vrijwel alle patiënten overleden binnen twaalf maanden.

Zonneschade goed en eenvoudig te behandelen

28 juni 2019

Hoewel er in Nederland maar liefst anderhalf miljoen mensen gebukt gaan onder de huidziekte actinische keratose, ofwel 'zonneschade', schijnt er een licht aan het einde van de tunnel. Lees hieronder meer.