Soorten huidkanker

Huidkanker heeft verschillende vormen:

  • Actinische Keratose: het wordt beschouwd als het voorstadium van huidkanker. Het uit zich in ruw aanvoelende, schilferende plekjes op de huid.
  • Basaalcelcarcinoom (BCC): de vorm van huidkanker die vrijwel nooit uitzaait en is daarom zelden levensbedreigend.
  • Plaveiselcelcarcinoom: de vorm van huidkanker die kwaadaardig is.
  • Melanoom: de vorm van huidkanker die zich uit als een kwaadaardige tumor, een meestal donker gekleurde moedervlek.

Hoe herken je huidkanker?

De meest voorkomende aanwijzing voor huidkanker is een verandering op de huid, zoals een ruw plekje dat niet weggaat, een wondje dat niet geneest of een verandering in de kleur of grootte van een al bestaande huidafwijking.

Hoe ontstaat huidkanker?

In de meeste gevallen is huidkanker het gevolg van te veel blootstelling aan UV-straling.

Risico op huidkanker

Iedereen kan huidkanker krijgen. Maar er zijn wel factoren bekend die het risico op huidkanker duidelijk verhogen.

Lekker bakken in de zon? De prijs betaal je na je vijftigste

1 juli 2019

Bij tropische temperaturen als vandaag hebben we allerlei smoesjes om niet te hoeven smeren: ‘mijn velletje is wel wat gewend’ of ‘ach, dat is morgen bruin’. De prijs betaal je na je vijftigste, waarschuwt Maud Jansen, dermatoloog aan het Maastricht Universitair Medisch Centrum.

Overlevingskansen bij ernstige huidkanker sterk verbeterd

28 juni 2019

Patiënten in Nederland met ernstige huidkanker hebben hun overlevingskansen de afgelopen jaren aanmerkelijk zien verbeteren dankzij de introductie van nieuwe medicijnen. Dat blijkt uit cijfers die vandaag worden gepresenteerd op een congres in Amsterdam. Nieuwe patiënten hebben momenteel meer dan 40 procent kans om te overleven. Tien jaar geleden kwam de diagnose uitgezaaid melanoom bijna altijd neer op een doodvonnis; vrijwel alle patiënten overleden binnen twaalf maanden.

Zonneschade goed en eenvoudig te behandelen

28 juni 2019

Hoewel er in Nederland maar liefst anderhalf miljoen mensen gebukt gaan onder de huidziekte actinische keratose, ofwel 'zonneschade', schijnt er een licht aan het einde van de tunnel. Lees hieronder meer.